Krämig och god morotssoppa med vitkål, ingefära och kokosmjölk

Soppor ett väldigt smidigt sätt att få i kroppen mycket grönsaker och näring samtidigt. Har man dessutom små barn som är petiga med maten, är detta ett perfekt tillfälle att "lura" i barnen nyttigheter genom att mixa ner grönsaker i en slät och god soppa! Foto. Shutterstock

Näringsrika och värmande soppor, tillsammans med ett gott nybakat bröd, till blir den perfekta middagen att njuta av i höst. Många tänker nog på “soppa och bröd” som någonting ganska näringsfattigt? Men nu syftar jag inte på färdigköpt soppa med vitt rostbröd till. Tvärtom är hemlagade soppor ett väldigt smidigt sätt att få i kroppen mycket grönsaker och näring samtidigt. Har man dessutom små barn som är petiga med maten, är detta ett perfekt tillfälle att “lura” i barnen nyttigheter genom att mixa ner grönsaker i en slät och god soppa!

Text. Lisa Nilsson, matredaktör av det “gröna köket”

Krämig morotssoppa med vitkål, ingefära och kokosmjölk

Det här receptet som jag nu kommer bjuda på är mitt absoluta favoritrecept på soppa. En krämig morotssoppa med vitkål, ingefära och kokosmjölk. Den är mättande, krämig, len, vegansk, söt, salt, lite hetta, har en vacker färg och innehåller massor utav antiinflammatoriska egenskaper. Kål är en av de mest näringstäta grönsakerna som finns tack vare dess höga innehåll av C-vitamin och antioxidanter. Det är dessutom väldigt billigt och mättar bra. 

Foto. Privat

Recept ca 6 portioner
1 msk kokosolja till stekning
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
500 g vitkål
3 stora morötter
5 dl vatten
500 ml kokosmjölk
2 msk ekologisk veggiebuljong 
1 msk färsk riven ingefära
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk spiskummin
1 tsk gurkmeja
Svartpeppar och salt

Gör så här:
1. Hacka löken och vitlöken och fräs i olja i en stor kastrull. Tillsätt tomatpurén.
2. Skala och riv morötterna. (Här rekommenderar jag att använda en matberedare för att spara tid). Strimla även vitkålen. 
3. Lägg ned morötterna och vitkålen i kastrullen och “woka” ett par minuter. 
4. Häll sedan ner kokosmjölk, vatten och resterande ingredienser. Blanda och låt puttra ett par minuter. 
5. Häll sedan ner soppan i en high speed blender/mixer. Mixa soppan slät och krämig. Stavmixer fungerar även men det tar lite längre tid och man får “jobba” lite mer för att få soppan slät
6. Häll sedan tillbaka soppan ner i kastrullen och smaka av kryddningen. Tillsätt eventuellt mer vatten för lösare soppa.

Du kanske även gillar Mustig höstgryta med linser och smak av chili



Jag serverar soppan med färsk persilja, en klick krämig kokosmjölk och hampafrön. För en mer matig middag rekommenderar jag det här goda glutenfria brödet till. 

För fler hälsosamma, lättlagade recept och bakverk, besök http://lisaanilsson.se / instagram @foodbylisanilsson

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.