23-åriga Elin Härkönen hade änglavakt:”Man bryter inte nacken två gånger och överlever”

Idag är Elin utbildad PT och vill inspirera andra människor med sin story och hon säger själv att hon så här i efterhand verkligen tror att olyckan hände av en anledning, att hon behövde vakna upp från ett liv där allt kretsade kring träningen.

Text: Anki Ström Foto: Privat

Elin Härkönen är en före detta elitidrottare inom gymnastik med flera mästerskapstitlar i bagaget. En ung tjej som redan mött fler motgångar än de flesta av oss gör under en livstid när hon efter ett fall från hästryggen för drygt 4 år sen bröt nacken och ingen trodde på att hon skulle komma tillbaka till ett aktivt liv igen.

Storyn skulle varit spektakulär redan här men för bara några veckor sen råkade Elin ut för ännu en olycka med hästar inblandat och hamnade på sjukhus med sprickor på bröstbenet och risk för hjärtstopp. Hon var vid tillfället i Kanada för att tävla i VM i OCR (Obstacle race) när hon av en olyckshändelse blev sparkad i bröstet. Ja, när det inte längre var aktuellt att tävla med akrobatik på hästryggen halkade Elin av en slump in på en tävling i hinderbanelöpning och kvalade in sig till EM och blev europeisk mästare. Idag driver hon det egna företaget ”Break it and you will make it” och jobbar i första hand som PT och brinner för att inspirera människor till ett hälsosammare liv men resan dit har som ni säkert förstår inte varit utan hårt arbete, smärta och kriser.

När jag möter Elin är hon fortfarande chockad efter sin olycka i Kanada och beskriver den som en repris av det som hände första gången.

Den enda man kan jämföra sig med är sig själv och bara försöka bli sitt bästa jag. Jag vill så gärna nå ut med det här att se till att du är så stark du bara kan, se till att du mår så bra du bara kan och ge dig själv dem bästa förutsättningarna att leva ett långt liv. Ta hand om sig egen kropp för man vet aldrig vad som väntar.
Elin, en ung tjej med änglavakt. Tack vare att hon var så pass vältränad klarade hon att komma tillbaka med en nackfraktur.

– Jag flyger bakåt och slår i ryggen mot marken och det är som att ta mig tillbaka 4,5 år. Det var verkligen häst – spark – flyga- nacke -rulla runt och jag tror ju att nacken är av och tänker bara ”shit nu är det kört”. Man bryter inte nacken två gånger och överlever…jag hade änglavakt vid första olyckan. Men jag hade tur – igen – och nacken klarade sig. Återigen sa läkarna att hade du inte varit så vältränad så hade du inte klarat dig. Det ger mig känslan av hur viktigt det är att sprida det som jag faktiskt lever för och jobbar med. Att ta hand om kroppen och hjälpa människor att bli starka.

Läs även Du blir vad du tänker 

Vi återgår till den första olyckan när Elin bröt nacken och det var ovisst om hon överhuvudtaget skulle kunna röra sig normalt igen. Hon var sängliggande och fick inte röra på sig, inte ens sitta upp men efter en lyckad steloperation fick hon börja stå, gå och köra rehab. Elin beskriver att det har varit en oerhört tuff resa att ta sig tillbaka igen och uttrycker hur ”kroppen hade det i sig men musklerna fungerade inte som dem skulle”. Hon har t ex fått jobba hårt med att stärka upp musklerna för att de ska bära nacken och inte lederna. Den stora frågan är hur Elin tror livet hade sett ut om det inte hade gått så pass bra.

– Det har jag funderat på många gånger. Många har sagt att hade jag inte haft min drivkraft och starka vilja så hade jag kanske fortfarande legat där för det var också många som sa, att du kommer ju aldrig kunna leva ett aktivt liv. Du kommer aldrig kunna springa igen. Men jag kände att jag måste ge det ett försök. Jag vill inte leva mitt liv stilla i en sjukhussäng. Men hur livet hade varit – ja, jag hade ju fortsatt försöka hjälpa människor på något sätt för det har jag alltid brunnit för att göra. Jag är bara så tacksam att jag faktiskt kan leva ett aktivt liv – med begränsningar. Jag är inte ens i närheten av hur stark som jag har varit och måste verkligen lyssna på kroppen varje dag för jag har kronisk smärta och en hel del som jag kämpar med men som jag väljer inte låta stoppa mig. Är bara glad att jag kommer upp ur sängen varje morgon för det har varit dagar när jag inte har gjort det.

Läs även Från ord till handling – låt 2018 bli året du faktiskt går i mål

Idag är Elin utbildad PT och vill inspirera andra människor med sin story och hon säger själv att hon så här i efterhand verkligen tror att olyckan hände av en anledning, att hon behövde vakna upp från ett liv där allt kretsade kring träningen. Hon tränade med bruten arm, stukade fötter och hoppade över både semestrar med familjen och tid med vänner. Träningen var hennes identitet. Hon beskriver hur hennes tränare bidrog genom att pränta in i hennes huvud att ett yrke behövde hon inte ens fundera på för hon skulle bli bäst i världen.

23-åriga Elin Härkönen hade änglavakt: "Man bryter inte nacken två gånger och överlever"
I dag driver Elin PT-företaget “Break it and you will make it” och vill hjälpa andra att våga förändra.

– Första reaktionen efter olyckan var;”Shit vad ska jag göra nu när jag inte har sporten?!”

Men över tid kom insikten och längtan efter att vidareutbilda sig för att starta eget och sprida sitt budskap, som Elin säger ”jag är ju break it” vilket också är namnet på hennes företag – ”Break it and you will make it”. Ett namn som självklart har stark koppling till hennes story

– Ja, det är inte så att jag uppmanar att folk ska gå och bryta nacken utan det står verkligen för mig och det jag har varit med om och jag tror så starkt på att människor skulle må bättre om dem bryter gamla vanor, dåliga beteenden eller förändrar någonting i livet. Det är så många som behöver det men inte gör det och då vill jag också trycka på våga göra det, våga förändra, våga bryta och nå något bättre.

Efter olyckan visste inte Elin ens OM hon skulle kunna träna och hamnade i en livskris eftersom hennes identitet var så starkt kopplad till sporten och att prestera. Det fick konsekvenser med bland annat självskadebeteende som följd.

– Jag fick verkligen gå igenom en identitetskris. Mina tränare hade så starkt präntat in i mitt huvud att tränar inte du så är du misslyckad och kommer aldrig bli världsmästare. Mitt liv kretsade verkligen kring träning så jag fick panik och trodde jag var värdelös, att jag inte var bra på någonting. Jag tränade 7 timmar om dagen och gick elitidrottsgymnasiet så det var riktigt tufft och gjorde att jag fick gå igenom depression, självskadebeteenden. Det jag tog ut det på var kosten. Runt gymnastik är det inte alltid hälsosamt och mina tränare sa åt mig att jag inte fick äta det eller det och att jag skulle gå ner i vikt inför tävlingssäsong. Och tränade jag inte skulle jag dra ner på maten, så nu låg jag ju bara ner och jag trodde inte på något sätt att jag behövde äta. Så det är också något jag har fått jobba med och för 3 år sen blev jag friskförklarad efter ett år med ätstörningar. Det är också en erfarenhet som jag bär med mig hela livet… en styrka som har varit riktigt jobbig. Jag behöver inte tävla för att vara värd någonting och jag är värd att äta fast jag inte tränar.

Läs även Hitta flowet med storytelling: “När du upptäcker dina medfödda superkrafter, lyser du starkare än en hundrawattslampa” 

Elin tränade som mest perioden mellan 16 – 18 år och uttrycker stark kritik och besvikelse över sina tränares ageranden och uttalande till en ung tonårstjej.

– Man kan inte säga till en 15-åring att nu måste du gå ner i vikt. Det är sjukt och har fått mig att inse att tränare har så stor påverkan. Jag har lärt mig av det nu när jag själv jobbar som tränare.

Elin vill utifrån sina egna erfarenheter av att hela tiden sträva mot bättre eller att identifiera sig med sina prestationer uppmuntra unga människor att våga vara sig själva och inte jämföra sig med alla andra. Alla har sitt bagage och sin berättelse.

– Den enda man kan jämföra sig med är sig själv och bara försöka bli sitt bästa jag. Jag vill så gärna nå ut med det här att se till att du är så stark du bara kan, se till att du mår så bra du bara kan och ge dig själv dem bästa förutsättningarna att leva ett långt liv. Ta hand om sig egen kropp för man vet aldrig vad som väntar.

Fakta:

23-åriga Elin Härkönen hade änglavakt: "Man bryter inte nacken två gånger och överlever"

 

Namn: Elin Härkönen

Ålder: 23

Familj: Mamma, pappa och en äldre syster

Sysselsättning: Driver företaget ”Break it and you will make it”

Förebilder: Bland andra Team I am ready´s egna Mårten Nylén och Alexandra Öhrlund

Aktuell med: Föreläsare på Fitnessfestivalen i december.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.